Başka Bir Kahvaltı Mümkün: Adana’da Rakı & Ciğer

15 Nov

18’ine kadar Adana’da yaşamış biri olarak, ciğerle yapılan kahvaltıları bilirim haliyle. Açıkçası daha önce ciğerle kahvaltı yapmışlığım yoktu; ama sabah 8’de ciğeri tükenen tablacıların varlığını hep duydum. Yakın zamana kadar sakatat yememiş bir insan olarak, sanırım Adana’yı temsil ettiğimi söyleyemeyeceğim. Yine de Bülent Dayım Pazar sabahı için rakı, ciğer alternatifini önerince heyecanlandık. Herkes biraz şüpheyle yaklaşsa da güzel bir deneyim olacağı su götürmez bir gerçekti. Pazar sabahı uyandığımızda geceden kalma olmamız motivasyonumuzu kesinlikle etkilemedi.

IMG_6460

Büyüksaat’in hemen yanındaki bir ara sokağa girince, kendimizi bir anda bambaşka bir dünyada gibi hissettik. Çocuklu aileler, genç kızlar, amcalar, akşamcılar… Herkes yan yana sıralanan tablaların önüne atılmış olan ve sokak boyunca devam eden masalarda; günü ciğerle açıyorlardı. Daha çok şaşırtan ise 3-4 masanın birinde ciğeri rakının şereflendirmesiydi. Klasik bir tabir olacak ama her yaştan, her çevreden insanın böylesine doğal ve uyumla olan birlikteliği, atmosferi de değerlendirince gerçek dışı bir hal alıyor.

20141102_104624

Özellikle Anadolu’da kabul gören içki içmeyi başkalaştırıp, şeytanlaştıran; kadın ve aile ile yan yana getirilmez olarak konumlayan hakim düşüncenin böylesine hükümsüz olması bir Adanalı olarak beni inanılmaz gururlandırdı. Bence değerli olan bunun sadece halkın belirli bir kısmının gidebildiği elit lokantalarda ya da otellerde değil de; eski şehrin ortasında ve gerçekten herkese hitap eden bir yerde olması. Neyse zaten memleketimle zaman zaman dalga geçsem de, hep gurur duyarım o ayrı, ama uzatmanın yeri değil doğrusu.

IMG_6454

Bu arada enteresan bir ritüelden bahsetmek isterim. Aslında tablacıların hepsinin arka sokakta dükkanı var, ancak cumartesi akşamı ve pazar öğlene kadar dükkanları kapalı olan yan sokağa taşınıp bambaşka bir atmosfer oluşturuyorlar. İşin doğrusu neden kendi dükkanlarının önündeki sokağa değil de, bir yan sokağa taşınıyorlar benim de bir fikrim yok ama iyi ki yapıyorlar.

IMG_6445

Sanırım biraz da yediklerimizden bahsetmek gerek. Biz Mehmet’in yerine gittik ve çok memnun kaldık. Zaten Adana’da kebap ya da ciğerin yanına ikramdan salatalarla yeşilliklerle masanın donatılmama gibi bir durumu yok. Ezme salata, yeşil salata, sumaklı soğanın yanına bir de tablacı salatasını isteyince tadına doyum olmuyor. Hele bir de ciğeri sumaklı soğanla birlikte lavaşa sokum yapıp üzerine kimyonu serpince… Bir de rakıdan bir yudum, sonra da ufaktan şalgam… Burada anlatırken bile canım çekti doğrusu. Biz bir de şımarıklık yapıp uykuluk da söyledik ve kahvaltı faslını öylece kapadık. Tek kelimeyle hepsi enfesti!

IMG_6458

İnsana garip gibi geliyor ama o sokağa girip de mangalın, etin kokusunu içinize çektiğinizde zaten canınız çekmeye başlıyor. İnanın rakı da atmosferin büyüsünden midir nedir; böyle çay gibi geçiyor insanın boğazından.

20141102_102520

Hemen söyleyelim mekanlarda içki yok. Arzu ederseniz kendi rakınızı evden götürüyorsunuz ya da sokağın sonundaki tekel bayinin çırağı size şişenin üzerinde yazan fiyattan getiriyor. Ama hiç merak etmeyin, Mehmet Abi öylesine ilgili ki, buzunuzu da bardaklarınızı da hallediveriyor. Hala esnaf arasında bu şekilde ilişkilerin devam edebilmesi ise inanılmaz geliyor kulağa. Yani sizin ciğer yediğiniz mekan hiçbir çıkarı olmasa da, başkasından satın aldığınız rakının her türlü servisini yapıyor.

Günün sonunda diyeceğimiz, Adana’ya yolunuz düşerse bu gerçek dışı deneyimi sakın kaçırmayın. Mehmet Abi’nin misafiri olun, ha bir de arka sokakta Yeni Uğur’dan taze taze yapılan cezeryelerinizi almayı unutmayın.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: